AlgemeenOverigeWerk en Opleiding

Verklaring van goed gedrag

Dit artikel gaat over de verklaring van goed gedrag. We gaan in op wat is een Verklaring van goed gedrag, hoe u een verklaring omtrent gedrag kunt aanvragen en wat de kosten zijn.

Wat is een verklaring van goed gedrag

Een verklaring van goed gedrag (VOG) is een document, dat wordt opgesteld door Justis, een onderdeel van het Ministerie van Justitie. Het document verklaart of de sollicitant voor een bepaalde baan geen dingen heeft gedaan, die een bezwaar opleveren voor de toewijzing van die baan aan die sollicitant. Het gaat dus om de combinatie baan en sollicitant. Als een persoon een keer bekeurd is voor het rijden onder invloed, dan hangt de relevantie daarvan van de baan af.

 

Aanvraagformulier VOG

Waarvoor aanvragen

Men kan een VOG aanvragen voor een persoon of een organisatie.

Aanvragen voor een persoon

Een persoon kan een verklaring omtrent gedrag aanvragen voor een functie of baan, maar ook een stage, voor een opdracht als zzp’er of het werken als vrijwilliger. Een VOG aanvragen kan ook nodig zijn voor een vergunning, visum of lidmaatschap. Hier gaat het om een verklaring van goed gedrag voor een privépersoon.

Aanvragen voor een organisatie

Het kan ook voorkomen dat een organisatie een VOG nodig heeft, bijvoorbeeld voor het afsluiten van een contract. Een branchorganisatie kan er een vereisen, voordat een organisatie lid kan worden. We hebben het in dit geval dus over een juridische persoon.

Hoe een verklaring van goed gedrag aanvragen

Er zijn diverse manieren voor het aanvragen om een VOG. De organisatie/werkgever die van u een VOG vereist, bepaalt hoe die wordt aangevraagd. Dat kan zijn schriftelijk of online. Als u het anders wilt dan de organisatie/werkgever, dan zult u dat moeten overleggen. Op Justis.nl worden de beide manieren uitgelegd.

Verklaring van goed gedrag online aanvragen

De organisatie/werkgever zet bij een online aanvraag die voor u gereed. Justis stuurt u een e-mailbericht met een aanvraagcode. Daarmee kunt u online bij de aanvraag komen. Dan kunt u de aanvraaggegevens controleren. Daarna betaalt u. Daarvoor zijn uw DigiD, iDEAL en een e-mailadres vereist.

Verklaring van goed gedrag schriftelijk aanvragen

Bij het doen van een schriftelijke aanvraag, dan moet die bij de gemeente waar u woont, worden ingeleverd. De organisatie/werkgever geeft het aanvraagformulier VOG aan u. U levert het aanvraagformulier VOG ingevuld bij de gemeente in.

Kosten van een verklaring van goed gedrag

De kosten van een VOG bij digitaal aanvragen, zijn €33,85. Voor het schriftelijk aanvragen van een VOG wordt €41,35 in rekening gebracht. Er zijn bedrijven die online werken en die een VOG-aanvraag kunnen voorbereiden. Die bedrijven zijn niet gelieerd aan Justis. Wat u aan Justis betaalt, blijft onveranderd €33,85, maar die bedrijven brengen ook een bedrag in rekening. Als u een vrijwilliger bent, dan kan het zijn dat er geen kosten voor een VOG zijn.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader