Fietsen

Fiets kopen en een wheelie maken

Als ik aan een wheelie denk, dan komen er twee zaken bij mij op. Allereerst is het een soort van overwinningsmove van de wielrenner Peter Sagan. Deze meervoudig wereldkampioen heeft de neiging om op één wiel over de finish te komen, maar alleen natuurlijk als hij daar de ruimte en de tijd voor heeft, dus niet in een massasprint.
Het tweede is eigenlijk meer een antwoord op de in de titel gestelde vraag, namelijk: NIET!
Het is nog niet zo gemakkelijk en hoewel het er stoer uitziet, kan je behoorlijk lelijk vallen, vooral achterover. Om de veiligheid van het maken van een wheelie te verhogen, wordt dan ook altijd aangeraden een helm te dragen.
En ok, het ziet er best wel aardig uit als het iemand lukt voor wat langere tijd te blijven rijden en dat te doen op één wiel, dus kan ik me ook wel weer voorstellen dat menig fietsenthousiast deze techniek onder de knie wil hebben. Daarvoor hebben we een antwoord nodig op drie vragen:

• Hoe leer ik een wheelie?
• Hoe maak ik een wheelie?
• Hoe stop ik een wheelie?

Hoe leer ik een wheelie?

Fiets kopen is gezond. Je kunt op verschillende manieren een begin maken. Elke stad heeft wel ergens een crossfietsclub met een baantje, waar de plaatselijke jeugd zich al fietsend uit kan leven. Naast snelheid worden hier vaak allerlei trucjes geoefend en uitgevoerd en er is altijd wel iemand die je wil helpen bij het aanleren van een wheelie.
Een tweede manier wordt je aangeboden via het internet, waar tal van filmpjes staan van mensen, die je uitleggen hoe een wheelie te maken. Sommige doen dat wat onhandig, andere zijn geboren onderwijzers. Door te combineren merk je welke overeenkomsten er zijn tussen de aangeboden methoden en die leveren het juiste materiaal voor jouw wheelie studie.
Specialisten beweren dat ze op elke fiets een wheelie kunnen maken, maar de voorkeur gaat duidelijk uit naar een crossfiets of een mountainbike.

Fiets kopen

Hoe maak ik een wheelie?

Je hebt diverse fietsen, zoals een: damesfiets. Een wheelie is het rijden op het achterwiel van een fiets door gebruik te maken van je balanspunt. Dat punt ligt een fractie voor het punt dat je achterovervalt en net achter het punt, dat je voorwiel weer naar beneden zakt. Dat luistert dus erg nauw. Zo’n balanspunt schijnt het gemakkelijkste in stand te worden gehouden op een mountainbike of een crossfiets, vandaar die voorkeur.
Je bereikt het balanspunt door vanuit rustig fietsen je stuur achterover te trekken en je lichaamsgewicht naar achteren te brengen. De eerste paar keren zul je te ver gaan en kun je daarop anticiperen door naar achteren te springen en op je voeten te landen. Doe je een van beiden of alle twee te weinig, dan komt je fiets gewoon weer op 2 wielen terecht.
Nu zijn er twee dingen van heel groot belang om op dat balanspunt te blijven:

• Blijven trappen
Je moet onder alle omstandigheden een voorwaartse beweging houden.
Remmen
Het voorzichtige en bijna subtiele gebruik van de achterrem, en juist dat onderdeel vergt de nodige oefening, zorgt ervoor dat je op dat balanspunt kunt blijven.

Hoe stop ik een wheelie?

Stoppen met trappen en remmen is vaak genoeg, maar dan kan het voorwiel op de grond klappen en dat is niet goed voor je fiets. Door langzamer te gaan fietsen en wederom subtiel gebruik van je remmen begeleid je als het ware je voorwiel naar de grond en dus veiligheid

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader