Fietsen

Damesfietsen met diverse inch

Als je een dergelijke vraag stelt, zou je kunnen veronderstellen dat er enig verschil is tussen inchmaten van vrouwen en van mannen. Voor zover wij hebben kunnen nagaan, is die er echter niet, althans niet als het gaat om de fiets zelf. Waar er mogelijk wel wat verschillen kunnen optreden is het opmeten van de inchmaten van vrouwen en mannen. Dat heeft alles te maken met het verschil in lichaamsbouw tussen beide geslachten. Naar verhouding heeft de vrouw gemiddeld genomen langere benen dan de man. Hierdoor kan het voorkomen dat bij gelijke lichaamslengte de vrouw een hogere inchmaat nodig heeft voor haar nieuwe fiets dan de man.

Waarom is er geen verschil tussen inchmaten in fietsen voor mannen en vrouwen?

Er is wel degelijk een reden waarom mensen denken dat er mogelijk een verschil is en dat komt doordat een damesfiets anders gebouwd is dan een herenfiets. Het belangrijkste verschil is het ontbreken van een bovenbuis in het frame van de fiets.
Voor het meten van de inchmaat heeft die bovenbuis echter geen waarde, want de meting is afhankelijk van de zitbuis. Dit is de buis die van trapas naar zadelpeningang loopt.
Overigens zijn er twee methoden de inchmaat van een fiets te meten:
Direct
Dat is de exacte lengte van de zitbuis
Indirect
Door de beide uiteinde van de zitbuis wordt een denkbeeldige horizontale lijn getrokken en vormt de afstand tussen die beide lijnen de inchmaat. Overigens is de inchmaat van de zitbuis meestal direct gelinkt aan de doorsnede van de fietswielen.

De directe meting is hoger dan de indirecte.

Hoe zit het dan met de inchmaat van de fietser?

Deze luistert vrij nauwkeurig en wordt dan ook heel precies omschreven:
• Zet je voeten ongeveer 20 cm uit elkaar
• Meet de afstand tussen kruis en onderkant van de voeten ( de vloer dus)
• Vermenigvuldig dat getal met 2/3 of nog preciezer 0,68
Dat is de meetwaarde die wordt gebruikt om er de juiste fiets bij te zoeken. Kom je tussen twee framewaarden in te zitten, dan geldt voor de stadsfiets, de transportfiets of de elektrische fiets te kiezen voor de hoogste waarde.

Welke framematen zijn er eigenlijk voor damesfietsen?

Je hebt diverse fietsen zoals een kinderfiets Als we het over dames hebben, dan zijn dat eigenlijk volwassenen. De standaard framemaat voor een volwassen fiets is 28 inch of 71 cm. Omdat bij geringere lichaamslengte ook de inchwaarde van de mens lager is, is de kans groter dat veel dames genoeg hebben aan een 26 inch fiets (66 cm) of zelfs 24 inch of 61 cm.
Als we het over meisjesfietsen hebben, dan begint dat al bij 12 inch (30 cm) en vervolgens met 2 oplopend tot die 28 inch.

Damesfietsen

Waarom zijn die inchmaten zo belangrijk?

Dat heeft alles met een goede, gezonde en veilige fietshouding. De afstand tussen zadel en trappers moet zo goed mogelijk overeenkomen met de lengte van de benen om de manier waarop fietsen aangedreven worden, via de trappers, zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Hoe beter dat op elkaar aansluit, hoe minder ook de kans op allerlei pijntjes omdat je gewoon niet goed zit, je niet bij de trappers kunt, of je je knieën bij het trappen veel te hoog op moet trekken. Hoewel of juist omdat het zo nauw luistert, kun je gelukkig wel wat spelen met de hoogteafstelling van het zadel om perfectie te bereiken.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader