Fietsen

Kinderfiets met de juiste maat

Een fiets kopen voor je kind is voor veel ouders een nachtmerrie. Niet dat het zo moeilijk is om op een gegeven moment het juiste rijwiel te vinden, maar kinderen groeien, en soms heel hard, en voor je het weet heb je een grotere fiets nodig.
Daarnaast zijn kinderen zo veranderlijk als maar zijn kan en moet de fiets maar al te vaak aan specifieke esthetische eisen voldoen. De ene keer heeft rood de voorkeur en een jaar later moet alles ineens in blauw, om maar een voorbeeld te noemen.
Voor fietsen op maat gelden een aantal te berekenen waarden. Eentje daarvan moet je daadwerkelijk zelf uitvoeren, die bij het kind zelf, waarna je vervolgens het internet opgaat om de passende fiets erbij te zoeken in de vele beschikbare tabellen.

Hoe de te gebruiken afmetingen bij je kind uit te voeren

De manier om de maat op te nemen van je kroost is dezelfde als die bij volwassenen. Het heeft alles te maken bij een goede aansluiting van zithoogte en trapas, waarbij bij kinderen vaak ook van belang is of ze bij de grond kunnen komen. Zeker als ze nog erg jong zijn, levert dat een stukje extra veiligheid op.
Het gaat hier om de lengte van de binnenkant van het been, te meten vanaf de grond tot aan het kruis. Deze waarde in centimeters wordt vermenigvuldigd met 0,68, reken dat om naar inches en dat wordt je inchmaat voor de fiets. Bij volwassenen wordt deze waarde vertaald naar de lengte van de zitbuis, bij kinderen naar de maat van de wielen, oftewel de doorsnede ervan. Te gekke fietsen kopen? Spirit fietsen zijn de beste optie!

Welke maat wordt er genomen voor de juiste afmetingen van een kinderfiets?

Omdat kinderen groeien, soms snel, soms langzaam en af en toe gewoon fysiek onregelmatig, is men voor de maat van de kinderfiets afgestapt van de lengte van de zitbuis, maar neemt men de doorsnede van het wiel.
Dat begint bij 10 inch of 25 centimeter en loopt vervolgens elke keer met 2 inch of ongeveer 5 centimeter op. De volwassen fiets heeft een inchmaat van 28 of 71 cm.

Kinderfiets

Welke andere richtlijnen kunnen er worden genomen bij de keuze van de juiste afmeting fiets voor je kind?

Op zich zou het misschien al voldoende moeten zijn om de juiste fiets te kiezen op basis van wielmaat en de binnenbeenmeting bij je kind. Als je echter de diverse tabellen op naslaat, dan krijg je gelukkig heel vaak wat extra informatie. Deze maakt het maken van de juiste keuze nog wat gemakkelijker.
Leeftijd
Gemiddeld gezien krijg je van kinderen uit een bepaalde leeftijdsgroep ongeveer dezelfde metingen te zien. Van daaruit meent men te kunnen stellen dat een 12 inch fiets geschikt is voor 2-4 jarigen en een 18 inch fiets het beste lijkt te werken voor 5-7 jarigen.
Lichaamslengte
Als je kind 100 cm groot is, dan komt een 14 inch fiets het dichtste bij, voor 130 cm heb je al een 24 inch fiets nodig.
Kledingmaten
Voor kledingmaten van 98-108 lijkt een 14 inch het meest geschikt, bij 140-156 kom je op 26 inch fietsen.

Weet je trouwens wat de allerbeste manier is om uit te vinden of je kind lekker op de fiets zit, gemakkelijk bij trappers en grond kan en relatief veilig kan rondfietsen: uitproberen met een vakman erbij!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader