OverigeZakelijk

Paperback boeken, wat feitjes en weetjes

Gelukkig lezen we nog altijd boeken, echte zelfs, zoals hardcovers, softcovers en paperbacks. Helaas wordt het wel minder, lijkt het, zeker met de opkomst van de e-reader. Daarmee heb je je hele bibliotheek bij de hand in een handzaam apparaatje. Aansluitend daarop zien we dat ook steeds meer mensen liever naar een boek luisteren dan het zelf te lezen, of dat door een of andere aandoening in gebreke moeten blijven. En zo zien we ook het luisterboek steeds populairder wordt. Zelfs een online platform als YouTube met miljoenen bezoekers per dag biedt tegenwoordig die mogelijkheid en dan is het ook nog eens ingelezen door een beroemdheid.
Toch is er één soort boek dat nog altijd gewild is en dat is de paperback. Dat is een gemakkelijke, goedkopere en vaak iets kleinere versie van de hardcover druk.

Gewoon wat feitjes

Een paperback heeft in principe een zachte en meer flexibele kaft of omslag en wordt daarom ook wel softcover genoemd. Een paperback is dus altijd softcover, maar een softcover is niet altijd een paperback (bijvoorbeeld brochures)
Vanwege de manier van brocheren, verbinding tussen leesbladzijden en omslag, zijn paperbacks sneller en goedkoper te produceren. Paperback boeken worden gelijmd of genaaid. Die laatste is wel wat duurzamer.
De manier waarop een paperback gemaakt wordt is afhankelijk van de oplage. Hoe lager de oplage, hoe goedkoper de druk. Dat houdt bijvoorbeeld in dat bij een lage oplage, 250 of minder, boeken geprint worden en gelijmd gebrocheerd. Ook de aanwezigheid van kleur wordt hierin meegerekend.
Het printen van een paperback is veel gemakkelijker te controleren en aan te passen dan een gedrukte versie.

Nog wat andere weetjes

Paperback boeken zijn echte gebruiksboeken bijvoorbeeld voor zakelijke doeleinden, die koop je om te lezen. Natuurlijk kun je dat ook met een hardcover boek, duhuh, maar je zal de eerste niet zijn met zorgvuldig gestalde en onderhouden hardcovers als blikvanger of verzamelitem, terwijl voor het lezen zelf een goedkope paperback wordt aangeschaft.
Paperbacks zijn vaak ook lichter en kleiner dan een hardcover en daardoor wat beter op vervoer, bijvoorbeeld in de trein of vliegtuig, ingesteld. Verder is het minder erg als ze wat schade oplopen.
Overigens kun je paperbacks best wel repareren, want er is een aardige kans, zeker bij intensief gebruik, dat de bladzijden of de lijm van de rug loslaat. Voor dat laatste gebruik je boekbinderslijm, geduld en precisie en een handleiding van YouTube. Met een gescheurde bladzijde is plakband het belangrijkste reparatiemateriaal.

Boeken op je boekenplank of in je boekenkast zijn, zoals eerder vermeld, blikvangers. Er zijn heel veel mensen die hardcovers, softcover gedrukte boeken en paperbacks aanschaffen met juist dat aspect in het achterhoofd. Dat geldt bijvoorbeeld vooral als het om series gaat. Het staat gewoon een heel stuk netter als ze allemaal hetzelfde formaat en soort omslag hebben. Het is vaak een stuk gemakkelijker als je je boeken koopt van dezelfde uitgeverij, maar met een ruime interesse aan onderwerpen zal dat niet altijd kunnen.

Zelf uitgeven

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je zelf een boek wilt uitgeven. We hoeven er, gezien de eerdere opmerkingen in deze tekst, dan ook niet geheimzinnig over te doen dat de paperback een goedkopere, maar nog altijd uitstekende, optie is dat te doen.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader