FietsenWebwinkels

Elektrische fietsen beschikken over een middenmotor

Elektrische fiets middenmotor

In Nederland wonen we in een land waar meer fietsen zijn dan mensen, daarmee staan we op de eerste plaats in de wereld. De laatste jaren komt er echter een verschuiving van de gewone fiets naar de elektrische fietsen. Niet voor niets, want een elektrische fiets heeft veel voordelen. Hoewel een elektrische fiets duurder is dan een reguliere fiets, kun je bij goed vergelijken bij online webwinkels wel goedkope elektrische fietsen kopen. De elektrische fietsen van het Nederlandse merk Sprinter bijvoorbeeld zijn scherp geprijsd.
Overweeg je om een e-bike aan te schaffen, dan wil je wellicht weten hoe het zit met de verschillen tussen de elektrische fiets met een middenmotor, of een motor op voor- of achterwiel.

Elektrische fiets met middenmotor
Fiets kopen? Waarom niet! De e-bike met middenmotor wordt, ondanks het feit dat deze wat duurder is dan een met plaatsing van de motor of het voor- of achterwiel, het meest verkocht en dat heeft een reden. De plaatsing van de motor in het midden geeft deze elektrische fiets namelijk een betere gewichtsverdeling en wendbaarheid. Ook voelt de trapondersteuning natuurlijker aan doordat de energie direct wordt overgebracht naar de trapas, wat een natuurlijke fietservaring geeft. De middenmotor heeft een combinatie van sensoren die er voor zorgen dat u precies de ondersteuning krijgt die u vraagt. Ook is de middenmotor vaak krachtiger dan een voor- of achterwielmotor, wat dit type e-bike beter geschikt maakt voor heuvelachtig gebied. Nadelen van de middenmotor ten opzichte van de motor op het voor- of achterwiel is dat deze iets meer geluid maakt en iets minder ondersteuning geeft bij moeheid.

Elektrische fiets met voorwielmotor
Een e-bike met voorwielmotor is meer geschikt voor korte afstanden, dus in de stad of om naar school te fietsen. De sensor geeft geen ondersteuning op maat, zoals bij de middenmotor; maar deze is constant. Dat betekent dat de ondersteuning minder kan zijn bij tegenwind of hellingen. Daarnaast kan deze elektrische fiets wat zwaarder sturen. Verder heeft dit type soms de neiging tot doorslippen bij een gladde ondergrond (zand, bladeren, sneeuw). De e-bike met voorwielmotor is echter wel onderhoudsvriendelijk en hij is goedkoper dan de fiets met middenmotor.

Elektrische fiets met achterwielmotor
Deze fiets is erg stil en biedt een natuurlijke fietservaring. De motor is krachtig en daarom geschikt bij hellingen. Wel voelt de fiets door de plaatsing van de motor minder stabiel. De motor van deze fiets heeft minder rendement en moet daardoor vaker worden opgeladen. Door zijn derailleurversnelling en open kettingkast heeft deze fiets wel meer onderhoud nodig. Daarnaast kun je zelf de achterband niet wisselen, hiervoor moet je naar de fietsenmaker. Deze fiets is wat duurder dan die met een voorwielmotor.

Elektrische fietsen

Keuze maken

Zoals eerder aangegeven, is de elektrisch fiets met middenmotor het meest populair, Maar de keuze is persoonlijk. Het is daarom goed om contact op te nemen met de webwinkel of fietsenzaak waar je de fiets wilt aanschaffen. Je kunt dan aangeven waarvoor je de fiets wilt gebruiken en samen met de verkoper komen tot een weloverwogen en juiste keuze.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader