Zakelijk

Spreken en presenteren zonder angst

De meeste mensen kennen dat gevoel wel: je moet een verhaal houden voor een groep mensen, je hebt je goed voorbereid en kan je verhaal dromen. Er zou dus eigenlijk niets mis kunnen gaan. Maar dan is het moment daar en het zweet breekt je uit. Je vraagt je af hoe andere mensen dat doen, de mensen van wie je eerder een presentatie hebt gevolgd en die zo zelfverzekerd overkomen. Dat is waar een cursus spreekangst overwinnen van pas komt.

 

leren presenteren

Wat is spreekangst?

Spreekangst is niet cultuurgebonden, het komt namelijk overal en in iedere cultuur voor. Het hoort bij de menselijke natuur en iedereen heeft er in meer of mindere mate last van. Bij de ene persoon kan zich dat manifesteren door kriebels in de buik en bij de ander kan het slapeloze nachten opleveren. En hier zitten natuurlijk nog allerlei gradaties tussen. De spreekangst kan komen door verlegenheid of onzelfverzekerdheid en door angst voor afwijzing. Misschien denk je dat het verhaal dat je wilt vertellen niet interessant is voor het publiek, of dat je zal falen of dat mensen een verkeerde indruk van je krijgen. Het is menseigen om door andere mensen geaccepteerd en gewaardeerd te willen worden en als je jezelf moet blootgeven, ben je wellicht bang dat je een misstap maakt. Ook wereldberoemde psychologen hebben zich met dit fenomeen beziggehouden. Zo meent Freud dat we bij het onszelf blootstellen dezelfde angst voelen als een pasgeboren hulpeloze baby, maar dat we het nu eenmaal niet kunnen uiten door te gaan schreeuwen of huilen als een baby. Jung zegt dat de angst komt uit je overtuiging dat het publiek je kwetsbaarheid kan voelen. Hoe dan ook, spreekangst is een angst die helemaal niets oplevert, zoals dat wel het geval is bij reële angst die een vecht- of vluchtreactie oplevert. In tegendeel, wanneer je bijvoorbeeld een beroep uitoefent waar spreken in het openbaar van belang is of waar je regelmatig met mensen moet converseren, dan is spreekangst een blok aan je been.

 

leren presenteren met Ruud van den Berg

 

Cursus spreekangst overwinnen

Het goede nieuws is dat er een cursus bestaat die je helpt om over je spreekangst heen te komen en om net zo zelfverzekerd over te komen als de mensen die jij zo benijdt om deze gave. In deze cursus leer je hoe je zelfverzekerd je verhaal kan doen en je leert je gedachten bij de presentatie te houden in plaats van afgeleid te worden door allerlei niet ter zake doende gedachten. Maar het gaat in de cursus niet alleen om presentaties houden, je leert ook jezelf te presenteren in gesprekken, zoals bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, of je mening zelfverzekerd te ventileren in een vergadering. Tijdens een cursus spreekangst overwinnen worden je strategieën aangeleerd die er voor zorgen dat jij zelfverzekerd een boeiende presentatie kan houden.

Resultaat

Als het voor jou van belang is om deze angst te overwinnen, overweeg dan zeker om deze cursus of presentatietrainingen te volgen. Wellicht ben jij na deze cursus/training de spreker die je niet achter jezelf had gezocht.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader